Internasjonalt fredsarbeid

Kvalifiser deg for internasjonale studier og få mulighet for stipend til bachelor- eller mastergradsutdanning. Dette er linjen for deg som ønsker å arbeide innenfor områdene fred, demokrati og menneskerettigheter.

Hva vi gjør

Skogn folkehøgskole har i samarbeid med Innherred Internasjonale Rotaryklubb og Falstadsenteret laget en studieretning for deg som ønsker å skjønne mer av internasjonalt fredsarbeid. Du vil få mulighet til å motta et stipend for studier ved et av Rotary Peace Centers som har syv universiteter spredt rundt i verden.

Mange av de som har studert her innehar nå topposisjoner rundt om i verden. En av de aller meste profilerte er Stian Jenssen som er utdannet ved Rotary Peace Center ved Bradford University i Storbritannia. Han er nå mye å se på TV som Jens Stoltenbergs høyre hånd.

Verden i dag er preget av uro og vi ser at både klimaforandringer, polarisering og en økende nasjonalisme er sterke krefter som vi må forholde oss til i framtiden. Linjen vår tar sikte på at du skal kunne finne din vei i et mylder av retninger, og finne ut hva du har mest lyst til å arbeide med i framtiden. En utdannelse innenfor fred, demokrati og menneskerettigheter vil være viktig i framtiden.

Vil du lære mer om internasjonal politikk, konfliktløsning og få mer innsikt i deg selv? Dette er en lærerik, utfordrende og unik bootcamp for fredsspirer. Få redskaper til å kunne gjøre en forskjell.

Ønsker du å forstå mer – og legge grunnlaget for en internasjonal utdannelse? I samarbeid med Falstadsenteret tilbyr vi kursing i å være guide, hvor du får formidlingstrening som gir deg uvurderlige fordeler og unik erfaring til videre i livet. Dette vil ha betydning for søknaden din til å få stipend til å studere i utlandet gjennom Rotary.

Prosjektarbeidet ditt vil være rettet mot de emnene du synes fenger deg mest, og du vil kunne få hjelp på skolen, på Falstadsenteret og hos de ulike fredsuniversitetene. Det vil bli forelesninger fra Skogn FHS, fra Falstadsenteret – og det vil bli ulike seminarer og ekskursjoner i Trondheim og ellers i Norge. Å kunne diskutere på en objektiv og relevant måte er sentralt i studiet.

Du vil få anledning til å tenke selv. Noen ganger finnes svarene i filosofi, andre ganger i hvordan det politiske fungerer praktisk i samfunnet. Vi bruker ulike arbeidsmetoder for å komme fram til nye tanker og idèer.

Rotary


Rotary International (RI) er en organisasjon som har arbeidet for fred og mellommenneskelig forståelse siden opprettelsen i 1906 og var sentral i opprettelsen av FN i 1945. En av aktivitetene innen fred, demokrati og menneskerettigheter som RI er engasjert i globalt, er organisering og finansiering av utdannelse av bachelor- og masterstudenter innen fredsstudiet ved Rotary Peace Centers åtte universitet rundt i verden. De nærmeste til Norge er Uppsala i Sverige og Bradford i Storbritannia.

Innherred Internasjonale Rotaryklubb (IIR), som selv har fred, demokrati og menneskerettigheter som hovedprofil (i tillegg til etikk i nærings- og arbeidslivet), har gode kontakter gjennom sitt distrikt og sentralt i Rotary Norge mot dette utdannelsessystemet.

Falstadsenteret


Falstadsenteret er en engasjerende møteplass med en sterk historie. Her kan du lære om fangehistorie fra andre verdenskrig og om demokrati, menneskerettigheter og dagsaktuelle samfunnsspørsmål. Falstadsenteret har en meget sterk fagkompetanse innenfor aktuelt fredsarbeid.

Senteret ligger på Ekne i Levanger kommune, bare ti minutter fra Skogn folkehøgskole. Senteret er også et minnested, samtidig som det er senter for menneskerettigheter. Falstad Museum ble etablert i forbindelse med frigjøringsjubileet i 1995, og er innrettet i kjelleren i det som var hovedbygningen for SS-Strafgefangenenlager Falstad. Stiftelsen Falstadsenteret ble opprettet i 2000 og er et nasjonalt opplærings- og dokumentasjonssenter for krigens fangehistorie, humanitær folkerett og menneskerettigheter. Senteret ble åpnet 7. oktober 2006.

Møt linjelærer,

Lars Waade

!

Praktisk innhold

Turer til:

 1. Nobels fredssenter
 2. Utenriksdepartementet
 3. 3 ukers studiereise til eget valg av Rotary’s universiteter (University of Bradford, UK; Uppsala Universitetet, Sverige; Duke-UNC, USA; Bahçeşehir University, Tyrkia; Makerere University, Uganda; International Christian University, Japan; University of Queensland, Australia;)

 • Søknad om stipend med en prosjektoppgave
 • Ledertrening
 • Kulturell forståelse
Teoretisk innhold
 • Ledertrening
 • Fredsarbeid
 • Konfliktløsning
 • Menneskerettigheter
 • Internasjonal politikk
 • Kulturell forståelse
 • Selvvalgt prosjektoppgave

Søk på

Internasjonalt fredsarbeid

Send søknad

Studietur

The Seven Centers of Peace

Studieturene vil bestå av en selvvalgt tur, gjerne sammen med en medstudent, til et av de syv universitetene som har status innenfor Rotary som fredsstudier. Studiene favner enormt vidt, fra bærekraftig landbruk til dialogstudier. Her vil du få bo hos vertsfamilie eller på campus, og du får prøve ut de studiene du synes er mest spennende for din del.

Du velger selv hvilket av Rotary’s universiteter du vil besøke:

Auswitch – Birkenau

I tillegg reiser vi sammen til Auswitch og Birkenau i Polen. Det å forstå tenkningen som førte fram til andre verdenskrig, og kunne se dette i sammenheng med verden i dag, er sentralt. Besøket til Auschwitz og Birkenau tilbyr en dypere forståelse som går utover akademisk kunnskap. Du vil utvikle en sterk følelse av empati og innsikt i viktigheten av kulturelt mangfold og menneskerettigheter. Dette er uvurderlige egenskaper i fredsarbeid og mange andre felt.

Reisen fremmer også personlig refleksjon og kritisk tenkning, og hjelper deg å forstå din rolle i å bygge en mer fredelig fremtid. Vi inviterer deg til å bli med på denne transformasjonsreisen, som vil berike både din personlige og profesjonelle utvikling.

Læreren

Lars Waade

Utstyr

Du får:

 • Studieturer
 • Fellesturer gjennom skolen, to i Norge – er inkludert
 • Alle valgfag er inkludert
 • Styrketreningsrom på skolen som er åpent til kl 23:00 hver dag
 • Idrettshall ligger kun 100 meter fra skolen
 • Badstue som kan brukes etter treninger
Ved å klikke på "Godta alle informasjonskapsler" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se våre retningslinjer for informasjonskapsler for mer informasjon.