Publisert: 10. jan 2017
Kategori:

Intervju med elev på Foto din stil — ved www.skognfhs.no

Finner sin egen stil på folkehøgskole

Ragnhild Sogge bruker dette skoleåret til å utvikle sine fotoferdigheter.

19-åringen fra Surnadal i Møre og Romsdal startet i høst som elev ved Skogn Folkehøgskole. Skolen ligger i ei lita bygd i Nord-Trøndelag, sju mil nord for Trondheim. Og her har Ragnhild funnet seg godt til rette, som en av fire elever på linjefaget «Foto din stil».

– Jeg ville benytte muligheten til å prøve noe nytt, noe annet enn å studere videre. Da jeg lette etter folkehøgskoler på nettet var det Skogn folkehøgskole som så mest fristende ut. Turene og fokuset på å utvikle sin egen stil innen fotofaget så veldig interessant ut, forteller hun.

Tur til Paris og USA

Interessen for det kunstneriske utrykket, og da spesielt foto, har 19-åringen hatt lenge. På få måneder har skoleklassen allerede rukket å teste ut sine fotoferdigheter i kunsthovedstaden Paris. Der besøkte de en av verdens største fotomesser: Paris photo.

– I høst var vi på en femdagers tur til Paris. Det var en kjempefin opplevelse hvor vi blant annet lærte mye om selvportrett og portrett-fotografering. På mer lokale turer til byer i nærheten av skolen har vi også fått prøve oss på fotografering av landskap og bymiljø. Det er også noe jeg har stor interesse for, sier surnadalingen.

Egen fotoutstilling

Til våren skal fotoelevene ut på nye eventyr, nærmere bestemt til vestkysten av USA.

– Dette blir en lengre tur som varer i tre og ei halv uke. Vi er forberedt på en del bilkjøring, men så får vi til gjengjeld oppleve byer som Las Vegas, San Francisco og Los Angeles. Vi tar selv bilder på alle turene og vil vise fram disse på en fotoutstilling på slutten av skoleåret.

Å være elev på fotolinja på folkehøgskole stiller ingen bestemte krav til fotoferdigheter ifølge Ragnhild.

– Jeg ser på meg selv som en nybegynner innen foto og det er jeg fortsatt. Målet med dette skoleåret er å utvikle mine ferdigheter og lære mer om ulike teknikker og komposisjoner, spesielt innen landskapsfoto. Her er det rom for alle typer fotografer og man lærer mye av hverandre, blant annet gjennom tilbakemeldinger fra lærer og medelever.

Skryter av miljøet

Men et år på folkehøgskole skal ikke bare være faglig utvikling. Mellom alle turene og fotograferingen får de god tid til å utvikle vennskap som forhåpentligvis vil vare livet ut.

– Det første halvåret har vært veldig moro. Det er fantastisk gøy å gå her. Samholdet og miljøet er noe av det beste med det å være elev her. Du kan være hundre prosent deg selv og utforske nye sider av deg selv. Klassemiljøet er veldig bra og lærerne er både hjelpsomme og morsomme. De er ikke bare en lærer, men også en god venn man kan prate med om alt. De er alltid til stede og stiller opp når det er behov. Det er viktig når man flytter hjemmefra for første gang og bor så langt borte, sier Ragnhild.

Et hav av valgfag

Når det ikke er undervisning i linjefaget har elevene stor valgfrihet til å delta på fellesaktiviteter og valgfag. Ballspill, kickboksing, kor og teater, matlaging og yoga er noe av tilbudene på skolen. Om man er glad i friluftsliv kan man også delta på isbading i Trondheimsfjorden og toppturer i fjellet, samt utforske kulturlivet i storbyen Trondheim.

Anbefaler skolen

På spørsmål om hun vil anbefale andre ungdommer å ta et år på folkehøgskole og om Skogn er stedet å velge, er ikke Ragnhild i tvil.

– Jeg vil absolutt anbefale andre å søke seg hit. Skolen har linjefag og valgfag som passer for alle. Det gode miljøet er likevel det viktigste av alt. Og maten er også veldig god, sier Ragnhild.

Linjefagslærer Dan Skjæveland er selv en aktiv fotograf og billedkunstner som har hatt egne utstillinger rundt om i landet. Hans viktigste jobb ifølge ham selv er å gi elevene et lærerikt og minneverdig skoleår.

– Mitt mål er at elevene får økt fotoglede og at alle skal føle seg trygg med kamera. De skal lære grunnleggende fotoferdigheter og kamerateknikk, men skal også se og tolke andres bilder på utstillingene under våre turer til USA og Paris. Her ligger det mye god læring, sier Skjæveland.

 

FAKTA – Skogn Folkehøgskole

  • Sted: Levanger kommune, Nord-Trøndelag
  • 90 elever skoleåret 2016/2017.
  • Rektor: Lars Waade
  • Linjefag: Livslinja Thailand, Kickboxing og Fitness, Håndball Brasil, Jakt og Fiske, USA Film & Friluftsliv, Foto din stil.
  • Nettside: skognfhs.no

 

FAKTA – Fotolinja

  • 5 elever i skoleåret 2016/-17.
  • Lærere: Dan Skjæveland (28).
  • Høydepunkt: Studietur til Paris om høsten og USA over tre uker i mai/april. Fotoutstillinger i storbyer på vestkysten, samt sightseeing og severdigheter.
  • Nettside: skofofoto.blogg.no

 https://www.facebook.com/skognfhsfoto/?fref=ts

Skrevet av Vegard Knudsen, frilansjournalist. Foto: Vegard Knudsen/Skogn folkehøgskole.

Copyright © 2021 Skogn FHS - Personvern og cookies - Sideutvikling: Snopp Designbyrå