Publisert: 10. jan 2017
Kategori:

Intervju med elev på Håndballinjen ved www.skognfhs.no

Pusher grenser på folkehøgskole

Joachim Berg (19) har funnet tilbake til spillegleden og selvtilliten i tilværelsen som folkehøgskoleelev og håndballspiller i Nord-Trøndelag.

19-åringen fra Moss er elev på Skogn Folkehøgskole i dette skoleåret. Skolen ligger i ei lita bygd i Nord-Trøndelag, sju mil nord for Trondheim. Og her har Joachim funnet seg godt til rette, som en av elleve elever på håndballinja.

– Jeg søkte meg hit først og fremst fordi jeg ville ha et friår fra ordinær utdanning. Jeg måtte uansett vente til 2017 før jeg kunne starte på førstegangstjeneste i militæret. Og jeg fikk ikke lov av mamma og pappa til å gå hjem og drive dank eller jobbe et år. Derfor endte jeg opp her, og jeg har ikke angret ett sekund, forteller Joachim.

Aktiv på Østlandet

Håndballinja på Skofo, som skolen kalles på folkemunne, har blitt en institusjon, både i bygda og i håndballmiljøet i Trøndelag. De arrangerer en årlig Skofo-cup for lag fra videregående skoler i området og elevene stiller eget lag i regionserien i håndball.

Joachim var elev ved toppidrett håndball på Kirkeparken videregående skole. På fritiden spilte han fast på tredjedivisjonslaget til HK Herulf og kjempet om å spille seg inn på andredivisjonslaget.

– Det ble også noen kamper for andredivisjonslaget til HK Herulf, men på det nivået er det mange robuste spillere med mye fysikk og rutine. Det ble i overkant tøft for min del.

Gleden er tilbake

Nå får han testet nivået i samme divisjon i region Nord (Midt-Norge) og har funnet seg godt til rette i sin nye klubb Skogn.

– Vi gutta i klassen spiller nå på herrelaget til Skogn som har lag både i tredje- og fjerdedivisjon. Her er vi veldig godt tatt i mot. Vi går hundre prosent for å rykke opp til andredivisjon, men mens jeg er her spiller jeg egentlig bare for å kose meg. Hjemme sleit jeg med lite spilletid på laget og press fra trenerne. Nå kan jeg spille med senkede skuldre. Jeg har funnet tilbake til gleden ved å spille håndball igjen, sier 19-åringen.

Grotter og isbading

Fra basen på Småland i Skogn er det kun fem minutter med bil ned til Trondheimsfjorden og ti minutter til fjellet. De mange mulighetene for et aktivt friluftsliv er noe av grunnen til at Joachim søkte seg akkurat til Nord-Trøndelag.

– Jeg har valgfaget «Ti på topp» ved siden av håndballsatsingen. Det innebærer at vi har en ukentlig topptur i nærområdet. Jeg synes det er deilig å komme bort fra bymiljøet for en stund og nyte frisk luft og fin natur. Det er litt befriende å ikke ha alt av tilbud så tilgjenglig som vi har hjemme i Moss, sier han.

– Jeg har vært med på grottevandring, gjørmebading og isbading. Dette er ting jeg ellers aldri ville ha utsatt meg selv for, hadde det ikke vært for at jeg går på denne skolen. Vi pusher stadig grenser og oppdager nye sider av oss selv. I så måte er et år på folkehøgskole veldig lærerikt og fullt av overraskelser. Mitt mål med dette skoleåret var å utvikle meg selv og det har jeg alle muligheter til her.

Mye å finne på

I tillegg til en håndballhall og svømmehall et steinkast unna skolen, har de et topp moderne treningsstudio til fri bruk i skolebygget. Når Joachim ikke trener er det mye annet å finne på i skolens fellesareal.

– Det blir en del TV-titting i den gigantiske sofaen vår. Vi ser filmer og serier. Og vi spiller kort i kantina. Det arrangeres også elevkvelder med utkledning og ulike turneringer og konkurranser. Det er alltid noe som skjer på ettermiddag og kveld. Det er litt opp til oss selv å finne på noe om det blir kjedelig, forteller han.

Suppefan

Et år på folkehøgskole skal nemlig ikke bare være seriøs satsing. Mellom trening, kamper og toppturer får de god tid til å utvikle vennskap som forhåpentligvis vil vare livet ut.

– Vi er 90 elever på skolen og det føles som vi alle er i én og samme klasse. Miljøet er fantastisk bra og lærerne er utrolig greie. De er ikke bare lærere, men også bestekompiser. Andreårselevene som jobber her skal også ha mye skryt. Alle som jobber her gjør alt hva de kan for at vi skal trives og ha det bra. Og maten er ubeskrivelig god. Jeg var ikke så glad i suppe før jeg kom hit, men nå er jeg i ferd med å bli en «suppefan», smiler han.

Tur til Brasil

For håndballelevene er vårturen til Brasil og Rio de Janeiro skoleårets høydepunkt. Kontrasten blir derfor voldsomt stor fra isbading i Trondheimsfjorden til beach-håndball på Copacabana.

– Turen til Brasil er mye av årsaken til at jeg søkte akkurat Skofo og håndballinja. Vi har denne turen i bakhodet gjennom hele skoleåret. Vi skal nemlig besøke et barnehjem der nede, barnehjemmet AbraC i utkanten av Sao Paulo. Og vi samler inn penger til de før vi reiser. Det gjør vi ved å samle tomflasker, arrangere et løp på skolen, vår årlige håndballcup og en julekonsert i kirka.

Kan anbefales

På spørsmål om han vil anbefale andre ungdommer å ta et år på folkehøgskole og om Skogn er stedet å velge, er ikke Joachim i tvil.

– Jeg vil absolutt anbefale andre å søke seg hit. Skolen ligger på et perfekt sted, med kort avstand til Trondheim. Det passer alle som er glad i å spille håndball, uavhengig om man har spilt mye eller lite, om man satser eller er med bare for gøy. Det gode miljøet er likevel det viktigste av alt. Og maten, ikke minst. Vi har mye ferie og mange hjemreisehelger, men jeg har aldri savnet det å være hjemme i Moss mens jeg har vært her. Jeg vil heller raskt tilbake til skolen, sier han.

Mer enn håndball

Linjefagslærer Hege Eggen Hov har selv eliteserieerfaring fra Levanger håndballklubb, både som spiller og trener. Selv om det er mye fokus trening i skolehverdagen og alle muligheter å satse tungt på håndball, handler året på folkehøgskole om mange andre ting ifølge læreren.

– Vi ønsker selvsagt at de skal ha framgang som idrettsutøvere og håndballspillere, men det handler om mye annet. Vi har som mål at elevene skal dannes på andre områder og at de skal utvikle seg i et medmenneskelig perspektiv, blant annet gjennom besøket hos barnehjemmet i Brasil. De lærer seg også selv å kjenne og det å ta hensyn til andre. De bor og trener sammen, og spiller kamper gjennom hele skoleåret. Det gir også mye sosial læring, sier Eggen Hov.

 

FAKTA – Skogn Folkehøgskole

  • Sted: Levanger kommune, Nord-Trøndelag.
  • 90 elever skoleåret 2016/2017.
  • Rektor: Lars Waade.
  • Linjefag: Livslinja Thailand, Kickboxing og Fitness, Håndball Brasil, Jakt og Fiske, USA Film & Friluftsliv, Foto din stil.
  • Nettside: skognfhs.no

 

FAKTA – Håndballinja

  • 10-20 elever
  • Lærere: Hege E. Hov (28) og Jørn K. Berg (43).
  • Håndballhall, svømmehall, treningshall og styrkerom ved og på skolen.
  • Høydepunkt: Studietur til Brasil over tre uker i mai/april. Besøk i et barnehjem, snorkling, båttur, fottur og beachhåndball, samt sightseeing og severdigheter.
  • Nettside: skofohandball.blogg.no

Copyright © 2021 Skogn FHS - Personvern og cookies - Sideutvikling: Snopp Designbyrå