Publisert: 10. jan 2017
Kategori:

Intervju med elev på Jakt og fiske i Norge og USA, ved www.skognfhs.no

(Video fra  Første halvår  )

Skjøt blink med skolevalget

Rein Riise Dalermoen lever ut jegerdrømmen med buejakt på folkehøgskole.

19-åringen fra Mylla på Hadeland følte behovet for å ta et «timeout» etter tre år på videregående landbruksskole i Råde. Sammen med en kamerat søkte de seg til Skogn Folkehøgskole i Nord-Trøndelag og linjefaget jakt og fiske. Det har han ikke angret et sekund på.

– Jeg har alltid hatt stor interesse for jakt og fiske, og ville samtidig ta et pauseår fra utdanningen for å gjøre noe annerledes og spennende. Det er flere jaktlinjer i landet, men den på Skogn skilte seg ut. Mye på grunn av fokuset på buejakt og jaktturen til USA, forteller Rein.

Jakteldorado

Folkehøgskolen er et perfekt utgangspunkt for jakt og fiske med nærhet til fjord, innsjøer, skog og fjell. Området er viden kjent for blant annet rådyrjakt og i Trondheimsfjorden er det fisket håkjerring på 1,1 tonn (!). For Rein er det likevel jakt med pil og bue trigger mest.

– Buejakta trigget meg til å søke. Jeg syntes først det virket litt skummelt, men det har virkelig gitt mersmak etter USA-turen. Man kommer mye nærmere dyret og må observere byttet før man bestemmer seg. Når man spenner buen, sikter og slipper pila av gårde gir det et enormt adrenalinkick. Det er din egen muskelkraft som tar livet av dyret og det skjer på en human måte. Slik jakt krever mer av skytteren, forteller 19-åringen.

Omstridt jaktform

I USA foregår en stor andel av jakt på vilt med pil og bue, mens i Norge er buejakt en jaktform som har skapt stor debatt og kritiseres av visse miljøer. Lærer Åge Morten Veimo fastholder at jakt med pil og bue er minst like human som tradisjonell jakt med ammunisjon.

– I USA er det like mange som jakter med bue som med rifle, mens her hjemme er det påbudt å skyte med kruttladning i henhold til viltloven. Det jobbes med å lempe på dette påbudet men her møter vi stor politisk motstand fra ulike interesseorganisasjoner. Det er en lang vei å gå før vi er i mål, tror Veimo.

– Jakt med pil og bue er en gammel, norsk fangsttradisjon. Og det er en human og fin måte å avlive et dyr på. Å høste råvarer fra naturen og lage mat av det vi fanger i fjorden, innsjøer, skog og fjell rundt skolen er noe av det vi lærer elevene her. Vi ligger midt i smørøyet i forhold til ulike jaktterreng og har matfatet rett utenfor skoleporten. Det må vi lære oss å utnytte og det er viktig lærdom, også i et miljøperspektiv, påpeker Veimo.

Det er også flere forskjeller mellom jakt på vilt i USA og Norge.

– I USA er det ulovlig å jakte med hund, mens det i Norge er påbudt med ettersøkshund. Det er for at man lettere skal søke opp dyr etter at de er skutt og finne dyr som eventuelt er skadeskutt, forteller jakteleven.

Felte sin første hjort

Rein var så heldig at han fikk felle en hjort på USA-turen nå i høst.

– Jeg skjøt en litt større kalv med buen. Det var virkelig en stor opplevelse. I USA fikk vi også prøve seg på karpefiske fra båt med pil og bue. Jeg skjøt en karpe på ti kilo. En ny jaktform og annerledes erfaring for min del, sier jegeren.

Klassen på jakt og fiske-linja ved skolen er 18 elever dette skoleåret spredt fra alle kanter av landet. Det er ny rekord for skolen.

– Vi har aldri vært så mange som vi er nå. Og vi er veldig heldig med kullet. 90 prosent av elevene har jakterfaring og hadde tatt jegerprøven før de startet i høst. Nå jakter vi stort sett hver uke, i mindre grupper eller hele klassen samlet.

Variert jakt hele året

Ingen jaktformer eller dyr skal være uprøvd for elevene gjennom skoleåret.

– I høst har vi jaktet rype, elg, rådyr, hjort og gås. Det har også vært en del fokus på fiske med teiner etter hummer, krabbe og sjøkreps. Senere i vinter skal vi prøve oss på rev og jerv, og til våren blir det mer fiske. Visstnok også seljakt ved kysten og gaupejakt, ramser Rein opp.

– Det som overrasket meg mest var gåsejakta. Der var det mye action og vi fikk mange skuddsjanser. Gåsejakt krever strategi og planlegging, mer enn man kanskje tror. For gåsa har et utrolig bra syn og de kan leve opp til 20 år. Etter hvert vet de hvilke farer som lurer og det krever mye av jegeren.

Dannelsesår

Ved siden av jakta blir det god til å bli kjent med de øvrige elevene på skolen. Et år på folkehøgskole er på mange måte et dannelsesår og det er mye fokus på det sosiale miljøet. Ifølge Rein er det sosiale minst like viktig som jakta.

– Miljøet i klassen og på skolen generelt er helt fantastisk. Vi har et dyktig team av lærere rundt oss. Når vi bor så tett sammen blir man raskt og godt kjent. Og man møter nye og mye bra folk. Det blir et lærerikt og spennende år, både faglig og sosialt.

Nyttig erfaring

Etter 13 år på skole kan det være godt å koble litt av med mindre fokus på karakterer og slippe å kjempe for å passe inn. Og lærerne gjør alt for at elevene skal føle seg trygge og som hjemme.

– Å være elev her er vidt forskjellig fra en vanlig skole. Lærerne er mer avslappet, mer ungdommelige og blir som kompiser å regne. I tillegg har de mye kompetanse og nyttig erfaring å dele med oss. De brenner for at vi skal få et godt skoleår, skryter Rein.

 

FAKTA – Skogn Folkehøgskole

  • Sted: Levanger kommune, Nord-Trøndelag
  • 90 elever skoleåret 2016/2017.
  • Rektor: Lars Waade
  • Linjefag: Livslinja Thailand, Kickboxing og Fitness, Håndball Brasil, Jakt og Fiske, USA Film & Friluftsliv.
  • Nettside: skognfhs.no

 

FAKTA – Jakt og fiske i Norge og USA

  • 10-20 elever
  • Lærer: Åge Morten Veimo (46).
  • Linjen inkluderer jegerprøve og IBEP-buejegerprøve.
  • Høydepunkt: Turen til USA og Brainerd, en liten by i delstaten Minnesota. Der samarbeider de med en meget kjent bueskytter; Jake Schlangen.
  • Nettside: jaktogfiskeskognfhs.blogg.no

 

 

Skrevet av Vegard Knudsen, for Skogn Folkehøgskole

Copyright © 2021 Skogn FHS - Personvern og cookies - Sideutvikling: Snopp Designbyrå