Publisert: 10. jan 2017
Kategori:

Intervju med elev på USA Linja, om året så langt.

Et skoleår med frihet og opplevelser

Daniel Hammer ville aldri vært året på folkehøgskole foruten.

21-åringen fra Leknes i Lofoten er elev på Skogn Folkehøgskole i dette skoleåret. Skolen ligger i ei lita bygd i Nord-Trøndelag, sju mil nord for Trondheim. Og her har Daniel funnet seg godt til rette, som en av 22 elever på linjefaget USA, film og friluftsliv.

– Det var litt tilfeldig at jeg søkte meg hit. Jeg ville ha et annerledes år og ble nysgjerrig på USA-linja da jeg fant informasjon om Skogn folkehøgskole på nettet. Kombinasjonen med ei historisk og kulturell reise i USA med mye friluftsliv var noe av det som trigget meg, forteller Daniel.

USA-reise

Valget i USA og amerikansk politikk har naturlig nok vært et sentralt tema for USA-klassen i høst. De lærer også om ulike religioner og rasekultur. Høydepunktet for mange i løpet av skoleåret er den tre og en halv ukes lange turen til vestkysten på vårparten.

– Vi skal på en rundtur og vil besøke ti forskjellige stater. Det blir med andre ord mye busskjøring. I løpet av turen skal vi blant annet bo sammen med en mormonerfamilie på deres farm og oppleve Amish-kulturen på nært hold. Jeg ser virkelig fram til å se og oppleve nye ting sammen med klassekameratene, sier han.

Lager egen film

Video er et annet sentralt tema de får lære om og jobbe med gjennom skoleåret. Etter jul skal elevene lage egen film med varierte oppgaver som filming, redigering, lydmiks, regi og skuespill.

– Her får vi testet ut alle deler av en filmproduksjon. Målet er at vi skal lage en skikkelig film. Mange vil nok få testet sine grenser og utfordret seg selv på ulike områder.

Gjennom hele skoleåret står fysisk aktivitet og friluftsliv sentralt for elevene på USA-linja.

– For meg som er oppvokst på Leka, ei naturperle av de sjeldne, er friluftsliv en naturlig del av hverdagen. I høst har vi fått prøve oss på kajakkpadling og kanoturer i elver, fjord og innsjøer i nærområdet rundt skolen. I vår skal vi teste ut klatring, både i fjell og isvegg. Turene på skolen handler om at vi skal teste ut nye ting og bli trygg i ulike omgivelser, forteller Daniel.

– Som valgfag har vi også ukentlige toppturer, isbading i fjorden og sangkor. Akkurat nå øver vi for fullt på julekonserten som vi skal holde i den lokale kirka.

Fantastisk miljø

Miljøet i klassen og på skolen generelt løftes fram som en av de viktigste trivselsfaktorene for eleven som går her.

– Miljøet er helt fantastisk. Med hyttetur og gjørmebading en av de første ukene ble vi veldig fort og godt kjent. Nå er alle sammen med alle. Vi er som en stor familie på tvers av linjefag og klasser. Om man har en dårlig dag er det alltid noen som backer deg opp. Enten medelever eller lærere. Det er alltid noen å prate med. I tillegger jobber det fem andreårselever her og som er til god hjelp og støtte, skryter Daniel.

Det er totalt 90 elever på skolen som i tillegg til USA, film og friluftsliv tilbyr linjer med håndball, jakt og fiske, kickboksing, og foto. I tillegg til en håndballhall og svømmehall et steinkast unna skolen, har de et topp moderne treningsstudio til fri bruk i skolebygget.

Mye å finne på

– Det er alltid noe å finne på når vi ikke har undervisning eller opplegg gjennom linjefaget. Vi har en egen facebook-gruppe hvor vi legger ut uorganiserte aktiviteter slik at de som har lyst kan slenge seg med. Det er for eksempel volleyball i gymsalen, se film og TV-serier eller spille kort. Kortspillet President har blitt et veldig populært innslag i peisestue på kveldstid, sier Daniel.

– Jeg har også ansvaret for å drifte skolens blogg. Her deler vi bilder og videoer fra turer og alt det vi gjør på skolen. Bloggen er et viktig utstillingsvindu for å vise alt det vi gjør og en fin måte å dele våre opplevelser med andre, legger han til.

Allerede etter å gjennomført et halvt skoleår er hun ikke tvil om at et år på folkehøgskole er noe alle bør vurdere.

– Dette er året for meg selv hvor jeg lærer meg selv å kjenne bedre. Det er helt klart det beste året i mitt liv, til nå. Jeg har blitt kjent med mange spennende mennesker, fått venner for livet og utforsker alle mulige slags interesser som jeg kan velge å dyrke videre etter dette skoleåret. Man blir også mer trygg på andre rundt seg og ikke minst seg selv, sier Daniel.

Skryt til lærerne

Lærerne og skoleledelsen får mye av æren for at elevene trives så bra som de gjør allerede før første stund.

– Lærerne gjør alt de kan for at vi skal ha det bra. Og vi kan prate med dem om alt. Det meste er stikk motsatt fra ordinær skole. Det er større frihet og det er rom for alle typer folk, uavhengig av personlighet, stil, religion og legning. Her har vi alt fra hetero personer til bifile og homofile, og alle blir godtatt som de er, forteller han.

Tettstedet Skogn er ikke akkurat verdens navle, men stort nok ifølge Daniel.

– Plassen er fin og det er veldig sentralt til å være så usentralt. Det er kort vei til butikk og togstasjon, og kort vei også til nærmeste kjøpesenter og Trondheim. Et år på folkehøgskole her er et 100 prosent knallår som jeg vil anbefale alle.

Kompetent lærer

Linjelærer Gene Edgerton kommer selv fra USA og var elev ved Skogn folkehøgskole i 1989/90. Han har tatt en solid utdannelse i USA som styrker skolen både faglig og sosialt.

– Mitt viktigste mål for dette skoleåret er at elevene skal lære å forstå seg selv bedre, både i lys av det som skjer i USA og resten av verden. Og vi lærer mye om oss selv og om amerikansk kultur, politikk og religion i løpet av vår tre og en halv ukes lange reise i USA, sier Edgerton.

FAKTA – Skogn Folkehøgskole

  • Sted: Levanger kommune, Nord-Trøndelag
  • 90 elever skoleåret 2016/2017.
  • Rektor: Lars Waade
  • Linjefag: Livslinja Thailand, Kickboxing og Fitness, Håndball Brasil, Jakt og Fiske, USA Film & Friluftsliv.
  • Nettside: skognfhs.no

 

FAKTA – USA, film og friluftsliv

  • 22 elever
  • Lærer: Gene Edgerton.
  • Høydepunkt: Studieturen til USA hvor de bla.a. skal bo sammen med en mormonerfamilie, besøke Amish-folket og oppleve Yellowstone nasjonalpark, Grand Canyon, Hollywood og Las Vegas.
  • Nettside: skofousa.blogg.no

 

Skrevet av Vegard Knudsen, for Skogn Folkehøgskole.

Copyright © 2021 Skogn FHS - Personvern og cookies - Sideutvikling: Snopp Designbyrå