Info til elever & foresatte
Info til medlemmer
Ukategorisert

Da Elias (18) forsvant fra Bergen

Publisert på
31/12/2021
– Her løper vi gjennom livsopplevelser på én uke.

SKOGN: Elias Molden var som attenåringer flest. Fanagutten gikk på Amalie Skram videregående i Bergen sentrum og tok bybanen til skolen hver dag.

– Jeg trodde realfag var tingen for meg, men det var for kjedelig. Dermed skiftet jeg til samfunnsfag.

Særlig engelsk, filosofi og rettslære var interessant for Elias. Det skulle bli begynnelsen på oppbruddet for unggutten.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle ha det så kjekt, spesielt ikke så fort, med disse nye folkene. Her løper vi gjennom hele livsopplevelser på én uke. Og det er så godt å komme seg utenfor komfortsonen, sier Elias.

Elias goes to Hollywood

Elias var glad i å gå på ski. Han spilte videospill, digget tennis, volleyball, piano og friluftsliv.

– Jeg så amerikanske serier og filmer som alle andre, og hang med vennene mine.

Det var ikke planen hans å søke seg på folkehøgskole, men da han dimmet fra førstegangstjenesten på grunn av synet, begynte å han å tenke på det.

– I tillegg til friluftsliv og filmer, fulgte jeg med på amerikansk politikk. Jeg gikk inn på folkehøgskolenes webside og tok en test. Og der dukket Skogn folkehøgskole opp, med en linje som heter USA, film og friluftsliv. Den var bare så perfekt for meg –alt som interesserte meg på én linje, nikker Elias.

– Stod det mellom forskjellige folkehøgskoler?

– Nei, det var Skogn som hadde linjen jeg var interessert i. Da jeg hadde søkt, ringte linjelæreren meg, og vi pratet lenge. Gene er fra USA selv, og det han fortalte om linjen var så spennende at jeg bestemte meg der og da, gliser Elias.

Juleferien er fin å ta hjemme i Fana, med mamma Siv, pappa Erik, storebror Sjur og gordonsetteren Molly. Men resten av folkehøgskoleåret lokker allerede på den andre siden av nyttår.

– Det er så mye å glede seg til. Vi skal blant annet på en treukers USA-tur, og da gleder jeg meg mest til å se Hollywood, episenteret for hvor vi får kulturuttrykkene våre fra, gjennom serier og filmer. Vi skal til Grand Canyon også, og mange andre steder, sier Elias.

Han har vært i New York og sett turistversjonen der tidligere, sammen med familien.

– Men linjelæreren vår er ekspert på kulturelle forskjeller, og jeg ser virkelig frem til å se det virkelige USA med ham som guide når vi drar dit.

NATURNÆRHET: Som elev på USA, film og fritid, får Elias Molden (18) en variert hverdag, som spenner fra Hollywood til den trønderske naturen. Foto: Privat

Kom helt alene til skolen

Elias er ikke den eneste som fordunstet fra nærmiljøet og slo seg til på en skole i en liten trøndersk by.

– Du treffer nye folk, i nye omgivelser, og etter den første uken er det ikke skummelt lenger. Alle er vi i samme båt. Du er gjerne skolelei. Du er ikke alene om hvor du er i livet, enten du er 18 eller 23 år gammel. Og når dette året er over, tror jeg at jeg sitter igjen med venner jeg vil ha lenge etter folkehøgskolen. Du skaper et nettverk her – før i år, har jeg jo aldri kjent folk fra Trondheim eller Kirkenes før, ler han.

– Hva med lærerne?

– Det var kjipt på videregående: Jo eldre man ble, jo mer formelle ble lærerne. På Skogn har vi gått tilbake til kompisstemningen med lærerne. Vi kjenner dem så godt, og de oss. Til og med de andre ansatte, de på kjøkkenet og vaskehjelpen Tone. Vi er et lite lokalsamfunn, hvor alle kjenner alle, forklarer Elias.

Karaktersystemet er heller ikke som på videregående. På folkehøgskolen får man bestått/ikke bestått, og det viktigste er at man gjør sitt beste.

– De fleste elevene er engasjerte, for man vil ha et trivelig miljø.

– Hva med skolepengene?

– Du får støtte fra Lånekassen, som dekker nesten alt, inkludert USA-turen.

Elias sitt tenkeår

På friluftsfronten lærer Elias fjellklatring og blir sertifisert til å klatre. Han skal ligge i telt i 30 minusgrader, og han skal gå på ski.

– Vi gjør så mye! Vi har lært amerikansk fotball. Vi skal begynne med hundekjøring snart – det gleder jeg meg skikkelig til. Opplevelsene er ekstremt varierte, og det er det som er så tiltrekkende med denne linjen, sier Elias, som allerede vurderer å søke seg inn som «stipendiat» til neste år.

– Hva er en stipendiat?

– Det er en fjorårselev, som får være på folkehøgskolen et år til og hjelpe til. De blir lønnet også.

Om ikke lenge går turen til Flesland. Elias skal igjen forlate Bergen til fordel for mikrosamfunnet hvor alle bryr seg om alle.

– Men det er viktig å vite på forhånd at du ikke kommer til Skogn folkehøgskole for å lære på samme måte som du er vant til fra skolen. Først og fremst lærer du hva du liker og hvem du vil være som menneske. Jeg har allerede lært så mye mer om meg selv enn jeg ventet.

SAMHOLD: Elias Molden (18) setter pris på hvordan man stiller opp for hverandre på Skogn. Bildet er tatt på kamp, hvor elever fra alle linjer heier på håndball-linja fra tribunen. Avbildet helt til høyre: Elias Molden. Foto: Privat

Ved å klikke på "Godta alle informasjonskapsler" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se våre retningslinjer for informasjonskapsler for mer informasjon.