USA film og friluftsliv

Få en bedre forståelse av USA. Lær om tankesett og levemåte. Vi reiser på roadtrip med vestkysten som utgangspunkt. Få kunnskap i enkelt friluftsliv med kano, klatring, bållaging og mye annet.

Hva vi gjør

USA har alltid hatt stor betydning for alt som skjer i resten av verden på godt og vondt. Derfor er det interessant og viktig å forstå dette fascinerende landet.

Med varierte timer lærer du både gjennom teori og praksis. Vi bruker film, diskusjon og gruppearbeid som læringsmetoder. Noen tema kan for eksempel være: Den amerikanske mentaliteten, holidays, presidentvalget, politikk, Superbowl, historie, shopping, dating, bil, mat, religion, skole og helse.

Vi ser på forskjeller og likheter mellom norsk og amerikansk kultur og vi ser samtidig på andre innflytelsesrike kulturer rundt om i verden. Fra gresskarkutting til å sparke en amerikansk fotball prøver vi å gjenskape «the American dream».


And we won't forget the chocolate chip cookies, fried chicken and rice


Friluftsliv

Gjennom friluftslivsdelen får du oppleve mange ulike aktiviteter både på land og på vann. Med dette som utgangspunkt får du opplæring i oppkledning, pakking av sekk og du får grunnleggende innføring i ulike teknikker i blant annet kano, kajakk, klatring og ski. Du får muligheten til å dra på padleturer i vakre Trondheimsfjorden, gåturer i skogen og på fjellet. Fokuset er hele tiden på det «enkle» friluftslivet.

Du lærer blant annet å gjøre opp bål, tilberede mat og orientere deg med kart og kompass. Vi har noen overnattinger enten under åpen himmel, i telt,  hytte eller snøhule.

I USA går vi ned den bratte stien til bunnen av Grand Canyon. Vi besøker blant annet Redwood Forest og Canyon de Chelly National Park, hvor vi blant annet opplever verdens største trær og et unikt landskap.

Film

Du får muligheten til å lære om film og filmstruktur, hvilket arbeid som ligger bak, og bruke dette i egne prosjekter. Elevene har ofte laget film fra studieturer. I tillegg brukes film i undervisningen som et grunnlag for gruppearbeid, diskusjoner og lignende.

Praktisk innhold

Learning by doing!

Teoretisk innhold

Vi bruker blant annet film, diskusjon og gruppearbeid som læringsmetoder for ulike tema. Vi tar for oss ulike sider av det amerikanske samfunnet, som politikk, historie, religion, skole og helse, for å nevne noe. Vi ser på forskjeller og likheter mellom norsk og amerikansk kultur og vi ser samtidig på andre innflytelsesrike kulturer rundt om i verden. Vi diskuterer aktuelle temaer med tilknytning til USA og ser i den forbindelse en god del film.

Søk på

USA film og friluftsliv

Send søknad

Studietur

I fjor var vi endelig tilbake i USA! Bilder og videoer fra denne turen kan sees på vår instagram og tiktok-konto @Skognfhsusa.

Elevene må selv kvalifisere seg til å dra på tur, det vil si ordne pass, forsikring og ESTA (du får hjelp til dette på skolen og ESTA koster ca 25 USD). Du må ordne eventuelle vaksiner selv, og vi tar hensyn til Covid.

På turen får du oppleve det svevende og spennende livet i Hollywood og Las Vegas. Du får oppleve mangfoldig natur som Canyon De Chelly og Redwood Forest Park med 100 meter høye trær. Du har mulighet til å dra på fottur til bunnen av Grand Canyon og vi besøker et meteorkrater.

I San Francisco får vi oppleve bylivet og en suppe av ulike kulturer og livsstiler. Der besøker vi blant annet Golden Gate Bridge, Chinatown, Alcatraz og the Mission. I tillegg er vi innom Route 66 og flere koselige småsteder. Walmart er en kulturopplevelse i seg selv. Vi kan selvfølgelig ikke glemme et av de store høydepunktene fra turen: Universal Studios i Los Angeles!

Lengden på studieturen kan være avhengig av valutakurs og flybillettpriser, men vanligvis er vi på tur i ca 3 uker

Noe av det vi besøker i byene:

 • Haight Ashbury
 • Chinatown
 • The Mission
 • Fisherman’s Wharf in San Fran
 • Alcatraz
 • The Golden Gate Bridge
 • Venice Beach
 • Universal Studios
 • Beverly Hills
 • The Hollywood Walk of Fame
 • Griffith Observatory

… og mye mer!

Læreren

Jørgen Botero Mardal

Jørgen kommer fra Sømna på Helgelandskysten og har jobbet på Skogn folkehøgskole siden høsten 2016. Tidligere har han arbeidet på folkehøgskole på Sørlandet i to år og vært foreleser og timelærer på Nord Universitet.

Bachelor i Idrett og Friluftsliv, 2010 - Master i kroppsøving, 2012 - Praktisk pedagogisk utdanning, 2013

Jørgen er glad i å være ute både sommer og vinter, alene med venner eller familien, men han bruker gjerne ledige stunder til litt nerding! Med mange ulike interesser som blant annet gaming, Harry Potter, Marvel, Star Wars, fantasy og podcaster er han ikke fremmed for hva Nerdiverset har å by på. Og ikke minst vet han hvor fantastisk givende det er for en selv.

Utstyr

Du får

 • alt undervisningsmateriell, utstyr til kreative uttrykk, halloween, film og programvare, linjeklær
 • Ca 3 ukers studietur til USA og fellesturer gjennom skolen, to i Norge
 • Alle valgfag er inkludert

Ved å klikke på "Godta alle informasjonskapsler" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se våre retningslinjer for informasjonskapsler for mer informasjon.