fbpx

FISKE OG FRILUFTSLIV

Introduksjon

FISKE OG FRILUFTSLIV

Er du gira på å være mye ute, fiske i vann, elv og sjø? Lære deg fluefiske og binding, ta båtførerprøven og få nye venner? Bli med på et magisk skoleår hos oss.

 

Hos oss vil du oppleve heftig fiske, ville utras, studietur til Costa Rica med ville og unike friluftslivsopplevelser. Høres dette spennende ut? Da er dette linja for deg.

 

Her får du utviklet deg som fisker og friluftsmenneske. Vi garanterer et spennende år som vil gi deg minner for livet.

Oversikt

Turer

Læreren

Utstyr

Intervju

Bildegalleri

Turer

Læreren

Utstyr

Intervju

Bildegalleri

Turer

Læreren

Utstyr

Intervju

Bildegalleri

Hva vi gjør

Fiske og friluftlivslinja på Skogn folkehøgskole ligger som nærmeste nabo til Trondheimsfjorden og fiskerike trønderske vann og elver.

Vi har et eldorado av friluftsmuligheter rett utenfor døren, med høye fjell, dype skoger, vann, fjord og elv. 

Iløpet av et skoleår driver vi et aktivt fiske i nærområdet, i tillegg reiser vi til Costa Rica på studietur. Her bor vi i jungelen med aper som nærmest nabo, sover i hengekøyer, bader og fisker eksotiske arter. 

Iløpet av et skoleår får du båtførerprøven, oppleve unike vennskap og magiske opplevelser, helt nytt og eget fiskeutstyr, fri tilgang til skolens sjark, båter og kanoer – et drømmeår rett og slett. 

 

 

Skolen ligger plassert i et eldorado når det gjelder havfiske og ferskvannsfiske etter flere ulike arter.

I nærområdet rundt skolen ligger flere gode og fiskerike fiskevann og elver. Høsten går med på å utforske disse og bli kjent i nærområdet.

Vi bruker mye tid på tur, da overnatter vi gjerne i telt eller hengekøye. Om været er på vår side sover vi under åpen himmel. Skolen ligger nært skog og fjell, og du vil få muligheten til å lære kart og kompass for å ta deg frem i naturen.

I nærheten finner vi også gode lakseelver som Verdalselva og Stjørdalselva. De litt større elvene Gaula, Orkla og Namsen ligger en til to timers kjøring fra skolen

I nærområdet rundt skolen ligger flere gode og fiskerike fiskevann og elver. Høsten går med på å utforske disse og bli kjent i nærområdet.

Vi bruker mye tid på tur, da overnatter vi gjerne i telt eller hengekøye. Om været er på vår side sover vi under åpen himmel. Skolen ligger nært skog og fjell, og du vil få muligheten til å lære kart og kompass for å ta deg frem i naturen.

Klassen reiser på studietur til Costa Rica. Landet ligger i Mellom-Amerika og har kystlinje på begge sider av landet. Det er et tropisk land med mye regnskog og har et unikt dyre- og fiskeliv.

Costa Rica er kjent for kruttsterke fisker som fanges både med fluestang, haspel, på dorging og med levende agn. Av de mest populære artene fisker vi bla. etter Roosterfish, Tarpoon, Jack’s Cravelle, Mahi Mahi, Sailfich, Sierra Mackerel, Yellowfin Tuna og ulike arter tunfisk. Samt en hel drøss vi ikke nevner siden listen er lang!

På studietur bor vi i bungalows på stranden, lager mat av fangsten, spiser lokale retter, drar på kajakktur, drar på hengekøyetur under palmene og koser oss. Fiskemulighetene er mange, og her kan du fiske både fra land, båt og kajakk! Turen byr på opplevelser du aldri vil glemme, en kultur du ikke har sett tidligere og fisk du bare har kunnet drømme om. I tillegg får du mulighet til å prøve tropisk friluftsliv. Studieturen er inkludert i skolepengene, men lommepenger må du stå for selv.

Om våren drar klassen på en selvbestemt studietur. Dette kan feks. værel å tilbringe en uke i fjæra på jakt etter sjøørret, ei uke på kveitejakt eller en uke i høyfjellet på isfiske. Mulighetene er mange. 

Vi på linja Fiske og friluftsliv tilbyr et variert år med fiske, fangst og friluftsliv året rundt. i tillegg lærer vi å tilberede fisken vi fanger – fra fisk til fat.

I løpet av skoleåret får du ta båtførerprøven. Kurset er inkludert i skolepengene. Skolen eier to båter og en sjark som vi bruker i undervisningen. Etter fullført båtførerprøve kan du bruke disse så mye du vil på fritiden. Skolen eier også flere kajakker og kanoer som brukes både i undervisning og fritid.

Om du ønsker kan du også ta jegerprøven, den er også inkludert i skolepengene. Men eksamensavgiftene må du betale selv.

Om våren bestemmer du sammen med klassen din om klassen skal tilbringe en uke i fjæra på jakt etter sjøørret, ei uke på kveitejakt eller en uke i høyfjellet på isfiske. Mulighetene er mange. 

Vi på linja Fiske og friluftsliv tilbyr et variert år med fiske, fangst og friluftsliv året rundt. i tillegg lærer vi å tilberede fisken vi fanger – fra fisk til fat.

I løpet av skoleåret får du også mulighet til å ta båtførerprøven. Kurset er inkludert i skolepengene. Skolen eier to båter og en sjark som vi bruker i undervisningen. Etter fullført båtførerprøve kan du bruke disse så mye du vil på fritiden. Skolen eier også flere kajakker og kanoer som brukes både i undervisning og fritid. Om du ønsker kan du også ta jegerprøven, den er også inkludert i skolepengene. Men eksamensavgiftene må du betale selv.

Praktisk innhold

Fiske og jakt

Mye fiske og litt jakt

 • Laksefiske
 • Sjøørretfiske i elv og sjø
 • Sjøfiske
 • Fjordfiske
 • Fjellfiske
 • Casting
 • Surfcasting
 • Speycasting
 • Praktisk fiske
 • Isfiske
 • Landfiske sjø
 • Landfiske elv
 • Båtfiske elv og sjø
 • Småviltjakt
 • Gåsejakt
 • Rådyrjakt med hund

Mat og tilberedning av fangst

 • Fra vann til bord
 • Filetering
 • Konservering av fisk
 • Fra skog til bord
 • Flåing, mørning og stykking av kjøtt
 • Konservering av kjøtt
Teoretisk innhold
 • Forberedelser og evaluering av turer
 • Båtførerprøven
 • Fluebinding
 • Konservering av fangst
 • Jegerprøven
 • Friluftsliv
 • Kart og kompass
 • GPS
 • Pakking og organisering av turer

COSTA RICA

Fiske og friluftsliv reiser  studietur til Costa Rica. Her fisker vi saltvannsarter med flue og spinnutstyr i et av verdens fiskerikeste farvann du kan  hva som helst  krokenDe mest ettertraktede artene er Roosterfish, Tarpoon, Snook, Jacks, Mahi Mahi, Sailfish, Sierra Mackerell, Yellowfintuna og mye mer. Bordet er dekket for at du skal kunne få din drømmefangst.
  
Vi fisker både fra båt, kajakk og strandi havet og i elvedeltaer. Costa Rica er et unikt spansktalende land som ligger i Mellom-AmerikaLandet grenser til Panama i sør og Nicaragua i nord.  østkysten ligger det karibiske hav og  vestkysten ligger Stillehavet
Costa Rica er et vulkansk land dekket av regnskognoe som betyr at landet har et rikt 
artsmangfold og dyre/fiskeliv natten har du mulighet til å oppleve Bioluminescencesom er
alger og fisk som gjør at havet lyser blått.

En 
unik opplevelse du kan oppleve både fra strandkanten men og fra kajakk

 

 tur bor vi tett  i små hytter  stranden og jungelentett  kystenKlimaet er varmt og holder tett opp mot 30+ året rundt med en luftfuktighet 
90-95%.
 Vi skal prøve å tilbrede fisken vi får til middag, I tillegg får du her oppleve en kultur og et folkeslag som du ikke har her til lands. Maten er grisegod. 

 studietur gjør vi mer enn bare å fiskevi padler kajakkbaderdrar 
hengekøyetur og sover under palmenevi
oppleveler lokal costarikansk kultur og spiser mye god mat. En opplevelse du aldri vil glemme
 

 

ANDRE TURER

August/september – bli kjent tur.

På starten av skoleåret drar hele skolen på en blikjent-tur på tvers av linjene og personalet. Du får muligheten til å velge en av fire ulike og unike turer som byr på spennende opplevelser og nye vennskap.

 

September – telttur og ørretfiske i Lierne.

Årets første linjetur går til den trønderske fjellheimen på jakt etter ørret og røye. Vi fisker både med fluestang og slukstang, og bor i telt eller hengekøye.

 

September/oktober.

Vi drar på gruppeturer med klassen hvor de ulike gruppene skal navigere seg frem til camp og etablere leir i en eller flere dager.

 Vi drar også på tur med de andre linjene på skolen. Dette kan for eksempel være hengekøyetur med jaktklassen.

 

Oktober/november/desember.

Flere dagsturer i nærområdet, og solotur.

 

Januar/februar/mars.

Vi tar flere turer på sjøen for å fiske. I tillegg har vi flere dagsturer på isfiske. Vi forsøker å gå igjennom isen og prøver oss på kameratredning.

Om det er mye snø drar vi på snøhuletur og har fokus på vinterfriluftsliv. Dette kan vi gjøre både alene som gruppe men og på tvers av linjene på skolen.

 

Mars/april – studietur til utlandet.
Vi drar på studietur enten til USA eller en annen destinasjon.

 

April/mai – studietur for å fiske sjøørret eller kveite.

Årets siste linjetur går nordover i landet for å fiske etter sulten sjøørret i fjæra eller kveite på havets bunn

Tilbake til oversikten

Læreren

Vi mener det er viktig å få flere perspektiv inn i undervisningen og har derfor lærere som sammen fyller ulike roller. De deler ønsket om å hjelpe deg å utvikle deg i den retning som er naturlig.

Philip Musum Aas

Philip Musum Aas er linjefagslærer ved fiske -og friluftslivslinja ved Skogn folkehøgskole. Han har en stor lidenskap for alle typer fiske og har drevet aktivt med fiske siden han var barn.

Philip driver også med et aktivt friluftsliv med hund. Han har solid tur og fiskeerfaring fra inn og utland, og har mye kunnskap når det kommer til faget han underviser i.

Han er en engasjert ung mann med solid erfaring som lærer, guide, instruktør, og turleder.

Philip fisker både hav, spinning, meite og fluefiske og gir deg den kunnskapen du trenger og vil ha. Han har mye kontakter og et bredt nettverk rundt om.

Philip Musum Aas

Philip Musum Aas er linjefagslærer ved fiske -og friluftslivslinja ved Skogn folkehøgskole. Han har en stor lidenskap for alle typer fiske, og driver også med et aktivt friluftsliv med hund. Han har solid tur og fiskeerfaring fra inn og utland, og har mye kunnskap når det kommer til fiske og friluftsliv.

Han er en engasjert ung mann med solid erfaring som lærer, guide, instruktør, og turleder.

Philip fisker og underviser både i spinning og fluefiske. Han har mye kontakter og et bredt nettverk rundt om.

Utstyr

Skolen har et bredt sortiment når det kommer til fiskeutstyr. Det står du fritt til å låne.

  • Du får låne og disponere båter, kanoer og kajakker samt tilhørende redningsutsyr.
  • I skolepengene er det inkludert en utstyrspakke med det utstyret du trenger for skolens fag – her får du topp kvalitetsstenger med tilhørende sneller og liner. Det litt tyngre utstyret for fiske av blant annet hai låner du gratis av skolen.
  • 2-3 ukers studietur til utlandet.
  • Fellesturer gjennom skolen.
  • Valgfag er inkludert.
  • Forbruksmateriell for fiske utenom skolens fagplan er ikke inkludert. Sluker, fluer og div. må du stå for selv, men du får selvfølgelig låne båter/redningsutstyr og stenger av oss – gratis!

Skolen har:

 • Havfiskeutstyr
 • Spinnutstyr
 • Lettspinnutstyr
 • Fluefiskeutstyr
 • Båter
 • Annet fiskeutstyr som garn, teiner etc.

 

Ellers:
Skolen har veldig gode avtaler for innkjøp av fiskeutstyr fra mange utstyrsleverandører. Dette får du vite mer om dersom du kommer til oss på Skogn folkehøgskole. Vi sammarbeider blant annet med Seeberg AS, Guideline og Daiwa.

Sluker, jigs, slukskrin, fortom og annet utstyr som du bruker jevnlig og som er forbruksmateriell må du stå for selv. Skolen har noe utstyr liggende til utlån men grunnet. stor slitasje og heftig bruk ønsker vi at elevene står for sluker, tackle, fluer og jigs selv.

 

Tilbake til oversikten

Intervju med elever

Kom og opplev selv hvorfor tidligere elever beskriver skoleåret som et av de beste årene i deres liv.

Jostein Barlaup

Morten Andreassen

Johan Lauten

Bildegalleri

Tilbake til oversikten