Ukategorisert

En fremtidig verdensmester

Publisert på
23/12/2021

Jesper (19): «Jeg har sagt veldig lenge at jeg vil bli verdensmester i MMA.»

ARTIKKEL AV SIV LYNGSTAD, 2021

SKOGN: Da Jesper Nevland (19) var liten, flyttet han fra land til land sammen med familien sin. Med god grunn. Far var profesjonell fotballspiller og jobbet i England og i Nederland. Med denne bakgrunnen har han både guts og viljestyrke til å stå på, og til å si med klart blikk det han sier i dag: – Jeg har sagt veldig lenge at jeg vil bli verdensmester i MMA. Det er enda en drøm, men det har blitt litt uklart i det siste. Jeg tror imidlertid at når jeg får min neste kamp, blir det blod på tann igjen. Jeg gleder meg!

Kickboxinglinja

Jesper var ikke klar for å starte på studieløpet sitt enda etter videregående. Stavanger-gutten gikk på Revheim ungdomsskole, før han tok matfag på Jåttå og avsluttet videregående på Randaberg.

– Jeg har jo planer for fremtiden – jeg vil ta idrettsfag – men den klarere, langsiktige planen i øyeblikket ligger rundt idretten min, nikker han.

– Og nå går du på Skogn folkehøgskole?

Jesper smiler fornøyd: – Ja. Og folkehøgskole var ikke en plan i det hele tatt, i utgangspunktet.

Snart har halve folkehøgskoleåret hans gått, og Jesper leker allerede med tanken om et andre år. Jesper har vokst opp rundt idrett av mange slag.

– Jeg har holdt på hele livet. Jeg har spilt ishockey, kampsport… en haug med småting. Jeg har alltid spilt fotball. Jeg husker ikke når det startet. Da jeg begynte å gå? smiler han.

Men han fattet snart interesse for MMA. – Det er en form for kombinert kampkunst. Av de andre kampsportene er det kickboxing og Muay Thai jeg har konkurrert mest i og likt best, forteller han.

På Skogn folkehøgskole går Jesper på kickboxing-linja. Her har han 14 linjefagstimer i uka.

– Linjelæreren vår, Vidar, er flink til å ta hensyn til behovene våre: To av oss lader opp til kamp nå. Han andre skal gå NM i kickboxing, og jeg skal gå NM i Muay Thai.

 LINJETIMER: I tillegg til et solid antall linjetimer i kickboxing, får Jesper Nevland (19) sosialt påfyll av nye venner på folkehøgskolen. Foto: Privat

Sporten som slukte ham hel

For tre år siden var Jesper fullt engasjert i ishockey, men han skadet seg mye. Først røk et kne. Så et til. Han måtte i rehab, og kunne ikke trene.

– Jeg klarte ikke å ta treningspause. Jeg har en slektning som har vært proff-fighter i Thailand, og han har et kickboxing-gym, så jeg prøvde det hos ham.

– Hvordan gikk det?


Jesper humrer: – Tre måneder senere hadde jeg min første kamp. Seks måneder senere sluttet jeg på hockey. Det slukte meg opp rett og slett! Men corona var tøff for idrettsmannen som jobber i fullkontakt, og Jespers siste kamp skjedde for over et år siden.

– Jeg pleide å trene 11 økter i uka, på 1,5 timer hver. Men så kom korona og satte en stopper for det.

En tilfeldig redning

En vakker dag kjørte Jesper en medelev hjem fra videregående.

– Hun skulle på Skogn folkehøgskole og gå på Livslinja, og hun sa: «De har en kickboxing-linje der. Det er perfekt for deg!» Jesper ble interessert. Han husker at han satte seg ned på ekstrajobben, gikk inn på siden og leste om linja og skolen.

– Jeg ringte hjem, spurte mor hva hun syntes. Og så sendte jeg bare inn søknaden der og da! ler han. Jesper fikk svar umiddelbart og ble oppringt av lærer Vidar samme dag.

– «Det er en plass åpen til deg,» sa han, og dagen etter sendte han plasstilbudet til meg.

– Jeg ventet i de to dagene min far ba meg vente. Men så aksepterte jeg med én gang. Jeg har ikke angret et sekund!

LIVSSTIL: Å ligge i toppsjiktet i MMA og kickboxing krever fullt fokus. Da er det praktisk for Jesper Nevland å kunne fordype seg fullstendig i idretten sin, på kickboxinglinja. Foto: Privat

Nytt og ukjent

Han flyttet hjemmefra, dro fra Stavanger til en liten by i Trøndelag. Han kom inn døra på Skogn folkehøgskole helt alene.

– Men det var ikke noe problem i det hele tatt. Det er så mange fine folk her. Denne opplevelsen er mer positiv enn det jeg hadde forventet, til og med, smiler Jesper.

Om læreren sin sier han: – Vidar er treneren vår, men det føles mer som en lederrolle. Og det gjelder ikke bare linjelæreren. Man har samme forholdet til alle de andre lærerne også, selv om det er mindre close.

Opplevelsene på folkehøgskolen er ikke bare knyttet til Muay Thai og kickboxing. Jesper snakker varmt om utfarter som grottevandringen med lærer Jørgen og blåturen til Åre, hvor de endte opp på trampolinepark.

– Og så har vi noen store turer foran oss senere i året. Vi skal til Thailand i tre uker. Da skal vi trene på Tiger Muay Thai, en av verdens mest respekterte MMA/Muay Thai-gym.

– Hva gleder du deg mest til i Thailand?


– Treningen. Jeg klarer meg helt fint uten stranda. Jeg vil bare trene. Og klarer jeg å snike til meg en kamp også, ja, da tar jeg den muligheten med begge hender.

– Så folkehøgskoleåret er verdt det?

Jesper nikker: – Det er så veldig annerledes enn en vanlig skole. Her lærer du av å gjøre, og det blir veldig enkelt på det viset. Jeg tror det er en form for læring mange har godt av. Jeg anbefaler det 100%. På det sterkeste.

Den 11. desember 2021 fikk Jesper sin neste kamp. Nå har han fått blod på tann, angående verdensmester-tittelen. For det dreide seg om en NM-tittelkamp i Muay Thai, og Jesper ble norgesmester.

NORGEMESTER: Den 11. desember i år kapret Jesper Nevland (19) NM-gullet i Muay Thai, den råeste formen for kickboxing. Foto: Vidar Moe

Ved å klikke på "Godta alle informasjonskapsler" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se våre retningslinjer for informasjonskapsler for mer informasjon.