Ukategorisert

Med jakt i hjerte og sinn

Publisert på
17/1/2022
Men jeg har aldri jaktet så lite som nå! ler Åge Morten (54)

SKOGN: Åge Morten Veimo (54) har en brokete fortid. Denne læreren vokste opp på Ronglan, ikke langt unna Skogn folkehøgskole, men yrket kom ikke til ham i en håndvending.

I de siste ti årene har han vært linjelærer på Jakt og fiske. Pedagogikk og jakt og fiske er den perfekte kombinasjonen for Åge, men heller ikke jakta kom inn med morsmelka.

– Jeg vokste opp på et småbruk, og ingen i familien min jaktet. Jeg ble imidlertid tidlig fascinert av jakt, og begynte å skyte kråke med luftgevær.

Da Åge fikk seg jobb ved siden av skolen, skjøt han etter trost i pausene.

– Jeg var vel en 14 år gammel da jeg fikk mast meg til ei hagle, forteller han.

– Tok du jegerprøven?

– Jegerprøven fantes ikke enda da. Den tok jeg først da jeg skulle bli jegerprøveinstruktør, humrer han.

Eget jaktrom

Bue- jakt og fiskelinja har sitt eget område på Skogn folkehøgskole. Digre skinnsofaer – for stoff passer ikke her – møter en når en går inn døra.

På veggene henger bilder fra episke fisketurer og legendariske jaktopplevelser. Tidligere jakt og fiskekull smiler ned fra andre bilder, mens skallene til for lengst avdøde rådyr dekorerer andre vegger.

Innerst i rommet, som er på størrelse med en liten hall, er bueskytebanen.

Duften av villmark og ville opplevelser generelt henger i lufta mens Åge åpner et kjøleskap.

– Det der er blåbærgele. Vi har vært ute og plukket, sier han og peker.

Men hvordan blir man så helfrelst på jakt og fiske at man vier både jobb og fritid til dette?

Åge trådte sine barnesko på den lille landsens, i dag nedlagte Tuv barneskole. Ungdomsårene tilbrakte han på Skogn ungdomsskole, før han tok Maskin og mek på Frol, og realfag på Levanger videregående.

– Da jeg var i førstegangstjenesten, tok jeg befalsskolen. Den gang var det 15 måneders tjeneste, men jeg ble på Ørlandet i 1,5 år til. Jeg var mye ute. Det var mye skyting. Og det passet meg veldig godt, smiler han.

Sine første ekte jaktturer tok han sammen med en kompis og faren hans, som jaktet på rådyr. Unge Åge ble bitt av basillen, og i dag går det i et vidt spektrum av dyr og fugler, det meste sammen med elevene.

– Men ærlig talt, så har jeg aldri jaktet så lite selv som nå. For det ville jo ikke vært riktig om læreren kom og skjøt viltet. Jeg organiserer og tilrettelegger, jeg. Så får elevene skyte, forklarer han blidt.

Fra soldat til lærer

Åge underviste på rekruttskolen på Værnes, en liten stund, før han dro til Libanon.

– Der var jeg lagfører på et utrykningslag, i et halvt år. Dette var før mobilens tid, og jeg husker vi fikk ringe hjem en gang i måneden, humrer han.

Etter Libanon var han imidlertid klar for nye utfordringer.

– Jeg hadde oppdaget at jeg likte å jobbe med mennesker, så da jeg kom hjem søkte jeg på mye forskjellig, fra politiskolen til leirskoler og lærerskolen.

Åge hadde bestemt seg for at den første muligheten han fikk, skulle han ta.

– Jeg åpnet konvolutten fra lærerskolen først. Da ble faren min rimelig oppgitt! I familien min er folk sveisere og rørleggere og sånt, og så skulle jeg begynne på HINT?

Han flirer ved tanken.

Åge jobbet i mange år på Skogn ungdomsskole.

– Men først jobbet jeg på Ytterøy. Det var en fin tid! Der er det så mye rådyr, og sønnen til en av grunneierne gikk i klassen min. Da samlet vi opp tid i naturfagtimene, slik at jeg kunne ta med klassen på jakt og skyte av grunneierens kvote.

Åges livsfilosofi

Åge ble headhuntet inn til å lede Skogn folkehøgskoles Bue, jakt- og fiskelinje.

– Her får jeg stor pedagogisk frihet, og det passer meg godt. Vi jakter og fisker, og jeg får mye bedre tid sammen med elevene enn jeg hadde i ungdomsskolen.

– Hvordan ser du rollen din i forhold til elevene?

– Vel, hit kommer det allslags mennesker, med og uten diagnoser. Jeg er dyslektiker selv, og da jeg godtok det og så at det ikke var farlig, ble alt mye enklere. En må ta elevene som de er, og det lærer jeg dem. Har du ADHD og er litt rappkjeftet, så lenge de andre vet at det er en grunn til det, så er det greit nok, det.

Han nikker og tilføyer: – Tilpasset opplæring får vi veldig godt til her.

Vekkegerilja og USA-tur

Av og til har noen av elevene problemer med å stå opp om morgenen. Det har Åge en utradisjonell løsning på.

– Da benytter vi Vekkegeriljaen. Det starter med at de andre elvene banker på døra til syvsoveren. Om det ikke virker, gir jeg dem full kreativ frihet til å oppnå målet, og det syns de er artig, sjøh, flirer han.

I tillegg til jakt på alt fra grågås til mink og hjortedyr, går det i bueskyting før jul.

– Vi øver mye, for i mars (om Korona ikke setter en stopper for det), skal vi til Minnesota og jakte med bue. Der har vi et godt og utprøvd opplegg, forteller han.

Åge beskriver kanoturer, teltturer, hvordan egenskutt vilt spises til frokost, lunsj og middag.

– Hva er din egen favorittrett, da?

Åges blikk mykner, før han svarer, – Får jeg ytrefilet av rådyr med bakt potet, fløtesaus, grønnsaker og norsk sopp, begynner vi å like oss, ja.

Ved å klikke på "Godta alle informasjonskapsler" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se våre retningslinjer for informasjonskapsler for mer informasjon.